Другог августа 2022. године завршен је XIII Mеђународни фолклорни фестивал “Босилеградско Краиште пева и игра“, који је почео 27. јула у организацији Центра култре „Босилеград“ и Општине Босилеград.

Последњег дана фестивала, чланови домаћих фолклорних састава Центра културе „Босилеград“ и СД „Младост“, представили су кореографије у свом извођењу публикама у селима Извор и Горња Лисина.

Седме, последње фестивалне вечери 2. августа учествовале су следеће групе:

  1. КУД „Чешка Беседа“, Крушчица, Бела Црква, Република Србија,
  2. ФА „Чарапани“, Крушевац, Република Србија,
  3. КУД „Јужни фолк денс“, Врање, Република Србија,
  4. ФС Центра културе „Босилеград“, Босилеград, Република Србија,
  5. ФС СД „Младост“, Босилеград, Република Србија,
  6. ФФ „Струмски пол’х“ НЧ „Братство 1869“, Ћустендил, Република Бугарска,
  7. ДФГ „Трепетлика“ НЧ „Братство 1869“, Ћустендил, Република Бугарска.
КУД „Чешка Беседа“, Крушчица, Бела Црква
ФФ „Струмски пол’х“ НЧ „Братство 1869“ и ДФГ „Трепетлика“ НЧ „Братство 1869“, Ћустендил, Република Бугарска
ФА „Чарапани“, Крушевац
ФС СД „Младост“, Босилеград
ФС Центра културе „Босилеград“, Босилеград

Победници у такмичењима били су:

  • Прво место у избору најлепше ношње подељено је између група: ДФГ „Трепетлика“ из Ћустендила, са представницима Ивана Разсолклова и Стефани Јорданова (Ношња из Ћустендила), ФС СД „Младост“ из Босилеграда, са представницима Милица Тодоров и Никола Стојчев (Ношња из Босилеградског Крајишта) и ФА „Чарапани“ из Крушевца, са представницом Маша Михајловић (Ношња младе из Косовског Поморавља).
  • Прво место  у избору мис и мистера вечери припало је КУД-у „Чешка беседа“ из Крушчице са представницима Анастасија Кужелка и Иван Кошара.
  • Прво место у надигравању бугарчице освојили су Мартина Миланов и Алекса Стојнев из ФС СД „Младост“, Босилеград.

У току седам фестивалних вечери, на отвореној сцени у школском дворишту, учествовало је над 700 учесника из 23 музичких и фолклорних састава из Србије, Бугарске и Македоније. Међу њима учествовале су и фолклорне групе Центра културе и Спортског друштва „Младост из Босилеграда.

Главни спонзор фестивала је Општине Босилеград, који је ове године подржан и од стране Министарства културе и информисања, Националног савета бугарске националне мањине, Ивиком холдинг, АД Црна Трава из Лесковца и Медголд истраживања Београд. У организацији фестивала допринели су: Основна школа „Георги Димитров“, Дом ученика средњих школа, ЈП „Дирекција за грађевинско земљиште и путеве Босилеград“, ЈП „Услуга“, Центар за социјални рад, Дом здравља, Спортско друштво „Младост“ и друга општинске организације и установе, као и Сурдулички културни центар.

Водитељи фестивала Божидар Иванов, Јелена Пенев, Игор Јовановски и Наташа Стоичков

Ова манифестација приказује шароликост у фолклорном стваралаштву, а истовремено и одређене сличности што подсећа на блискост културног наслеђа српског народа и других националних заједница на поменутом простору, а истовремено и подстиче на међуопштинску сарадњу са циљем стварања заједничких културних производа који се могу користити, поред осталог и у сврху побољшања туристичких атракција. Свакако, а пре свега, реализацијом пројекта се утиче на побољшање друштвене свести и општем развоју културе директно код грађана општине Босилеград, а индиректно и код грађана општина учесника на фестивалу.

Пројекат Међународни фолклорни фестивал „Босилеградско крајиште пева и игра“ подржали су:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *