Међу 2000 учесника из шест земаља  региона и шире други састав фолклорне секције Установе  Центр за културу „Босилеград“ из Босилеграда учествовао је у такмичарском програму 17. Међународног дечијег етно фестивал под називом „Деца  Балкана – са духовношћу са  Европом“ , који је одржан 31. маја и 1. јуна у бугарском центру минералних бања, Хасково, Република Бугарска у организацији ЦИТУБ –а и Добротворног фонда „Проф. др Желјазко Христов МД“ , а поводом Међународног дана детета.

 

Непосредно пре фестивала за све учеснике одржано је традиционално дефиле  улицама Хасковских минералних бања  уз звуке дувачког оркестара из овог града.

Босилеградски фолклористи, ученици основне школе „Г Димитров “ представили су се кореографијама „Шопска Свита“ и „Босилеградско Краиште“ под вођством кореографа Саше Радованова  и освојили су  прво место у категорији – фолклорне  етно игре. Поред ове, босилеградски фолклористи освојили су још једну награду за учеснике из иностранства коју  додељује Добротворни фонд „Проф .. Др Желјазко Христов, МД „. Презентацију кореографија је праћено под будним оком  жирија у саставу кореографи , Анатолиј Кључков и Мирослав Славов и музиколога Ивана Кумичина и Марије Георгиеве.

„Само путем мира, путем доброте  и путем  развијања могућности код  младих ми можемо бити добро друштво, не само у Бугарској, не само у Европи већ и у глобалном свету“ – била је једна од порука  органзатора  фестивала.

17-ом. Међународном дечијем етно фестивалу у Хасково присуствовало више од 80 састава из различитих региона Бугарске, Србије, Македоније, Босне и Херцеговине, Румуније, Молдавије, Индије и других земаља.

Учешће на Фестивалу је реализовано у сарадњи са удружењем „ГЛАС“ из Босилеграда, које је обезбедило превоз, смештај и исхрану учесника у Бугарској, а део транспортних трошкова, трошкова исхране деце и дневнице руководилаца састава је обезбедила Општина Босилеград.

Текст:  Дивна Велинова        Превод: Бојанка Стоичков      Фото: Саша Радованов

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *