У  бугарском граду Пернику у суботу, 3. јуна завршила је  задња (четврта по реду)  обука у оквиру пројекта „Одрживи развој и интеграција као фактор за транзицију ка демократији и тржишној економији“ који реализују  Центар за културу „Босилеград“ и општина Перник, а  финансиран је од стране Министарства спољних послова Републике Бугарске по  програму – Учешће Бугарске у међународној сарадњи за  развој 2016.

 

Овом приликом,у  згради општине Перник, директор Центра за културу „Босилеград“ Војислав Божилов одржао је  прес конференцију за новинаре на којој је саопштио да је  у пројекту обуке било укључено  по 10 особа из Босилеграда и Перника. За њих су организовани два семинара у Босилеграду и четири тродневна тренинга, од којих два у Ћустендилу и  по један у Сапаревој  бањи и Пернику.

Божилов је истакао да су полазници у процесу обуке стекли одређена  знања  од стране  стручњака из Перника и Софије, а стекли су одређено искуство припремајући два примерна пројекта у току обуке, који могу да се прилагоде за конкурисање код  разним међународним програмима и фоновима .

Процес обуке је оцењен високом оценом  од стране кординатора  пројекта Љубена  Глигорова  и Ивана Искренова, началника  сектора за израду и имплементацију пројеката код општине Перник . Они су изразили наду да ће и  у будућности Босилеград и Перник  сарађивати међусобно и да су људи из пројектног сектора града Перника  увек спремни да знањем и вештинама које поседују из ове области да  помогну босилеграђанима  у будућем  писању пројеката.

.На крају обуке сви учесници су успешно решили тестове  након чега су  добили сертификат који потврђује да су похађали  обуку  за припрему пројеката финансираних од стране међународних фондова.

Рецимо и то да је  вредност већ завршеног пројекта  1.294.855 динара, од чега је 1.139.413 динара је осигуран од  стране Министарства спољних послова Републике Бугарске, док је општина Босилеград учествовала са 157.442 динара.

Текст: Божидар Иванов           Превод: Бојанка Стоичков         Фото: Јовица Димитров

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.