Јордан Захариев

Пре једног века, тачно 7. априла, излази на видело једна од најзначајнијих књига о Босилеграду и његовом становништву. Ово је прилика да се укаже колико је ова библиофилна реткост значајна за науку и становништво, не само Босилеграда и околине, већ и за науку на националном и европском нивоу.

Сви знамо да су Велика географска открића била у периоду од почетка 15. до 18. века, када су откривени најудаљенији делови света, али је становништво Крајишта, у срцу Европе, поздравило чак и 20. као terra incognita и чекало је да се роди овај велики човек да их открије – Јордан Захариев – Кристофор Колумбо Крајишта.

 

Една от многото причини, поради които ние, българите, слабо познаваме отечеството си, е и тази, че у нас липсват монографски изучвания на отделните кътове от страната ни.

 

 

Поводом прославе стогодишњице издања „Ћустендилско Крајишта” Јордана Захариева, Установа Центар културе „Босилеград” 7.. априла организовала је литературно вече, на коме је приказана презентација Горана Миланова, са бројним фотографијама и богатим текстуалним материјалом. На овом догађају говорило се је о историји и географији Крајишта, биографији и библиографији Јордана Захариева, о књизи „Ћустендилско Крајиште” од идеје до реализације, о њеним фототипским издањима, о њеном значају и др.

Специјални гост литературне вечери био је Иван Сапунџијев из Ћустендила, који је 2001. године штампао фототипско издање књиге Захариева.

Чланак можете прочитати овде.

Горан Миланов

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.