Млади босилергадски редитељ Срђан Јованчов, студент четврте године на Факултету за уметност Југозападног универзитета „Неофит Рилски“ у Благоевграду, представио је своје дебитантне филмове у малој сали Дома културе – краткометражни играни филм „Балканско правосуђе“ и документарни филм „Творац“. – посвећен изузетно лепом месту, које се зове фарма „Осми дан“, изграђена од стране становника села Белут код Босилеграда. Организатори догађаја били су општина Босилеград и Центар за културу.

Гости премијере били су проф. др. Станимир Трифонов са Факултета за уметност Југозападног универзитета „Неофит Рилски“ у Благоевграду, директор Ћустендилског театра Чавдар Ненов, глумица Стела Здравкова, као и мали босилеградски глумац Борис Радованов који је учествовао у филму Балканско правосуђе.

Догађају су присуствовали и председник Општине Владимир Захариев, представници Центра за културу и велики број љубитеља филма из нашег града.

У филму „Балканско правосуђе“, публика је имала прилику да види причу о правди која се „делила“ средином двадесетог века у Бугарској и како светско-политичке промене утичу на заједничку бугарску породицу. Филм је заправо породична драма у којој се преплићу завист, мржња, насиље, освета, политика и убиство.

Професор др. Станимир Трифонов је рекао, да је Срђан веома добро урадио филмове, да је изузетно амбициозан и да има танак смисао за уметност.

Будући редитељ је рекао, да следеће године можемо очекивати нови документарац о којем већ пише сценариј, а тема је пут истакнутог учитеља, географа, етнографа, фолклориста и историчара рођеног у Босилеграду – Јордана Захариева.

Гледаоци могу очекивати у будућности и наставак „Балканског правосуђа“, који ће испричати шта је живот породице у 21. веку.

Извор: www.glaspress.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *